Реч на Иван Славков

В разгара на приготовленията за война в Ирак председателят на инициативния комитет за българо-иракска дружба Иван Славков даде пресконференция, на която заедно със свои съмишленици оповести Открито писмо до Народното събрание, Министерския съвет и всички депутати против участието на България във военните действия срещу Ирак.
„Предупреждаваме Ви, че ако поради провежданата днес пагубна за страната ни политика загине дори един български гражданин, ще бъде потърсена и реализирана не само гражданска, но и наказателна отговорност от виновните за трагичния резултат длъжностни лица“, се казва в писмото, под което стоят още подписите на проф. Марко Семов, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, бившият главен прокурор Иван Татарчев и др.

Ето и цялата реч на Иван Славков:

Вие знаете моите дългогодишни войни с всички власти в последните 12 години, но идеята на това писмо - тук не сме се събрали по някакви политически или други пристрастия. Големият въпрос е войната.
Сутринта съм станал в пет часа и гледам световните телевизии и нашите, даже включително и новата телевизия на Манджуков. 260 000 души са изпратили американците, сега заминават още 50 или 60 000 британци. И ако някои други малоумници се присъединят, там ще отиде половин или един милионна армия, да цапардосат една държава, която война, ако стане, не дай боже, ще бъде унищожителна. Вие знаете, че северноамериканските щати приеха закон разходите по войната да бъдат платени от петрола на Ирак, т.е. те отиват там да си правят упражнение, ще избият невинни хора.
Търсят Осама. Ирак им бил виновен за тероризма в света. Вие знаете, че петролът от Ирак - не е спряла тръбата към Турция, нито за миг. 6-7 милиарда, ако не се лъжа, годишно печелят турците от това ембарго. Йордания - абсолютно същата история - петрол нонстоп.
Второ - парите на Ирак са блокирани в американски и френски банки. Ние бяхме в първите трийсет по изплащане на външния дълг, после минахме във вторите 60, сега сме след 100-тното место. Ако американците са толкова загрижени за България, да бръкнат в касата на техните банки и да ни дадат парите.
Нашата армия ще стане 40 000. Беше 160 000. Когато имахме 160 000-на армия и с тези ракети, дето отгърмяха в полето, генералите ходеха и се бореха за мир. А сега, когато полицията е повече от армията, ще ходим да се бием в Ирак. От какъв зор, бе?! И тия двама министри, които аз ги уволнявам днес - Паси и Свинаров. Вие помните, когото съм уволнил, е уволнен. Свинаров се подиграва с мен и казва: „Да ходи той, да се бие, ама не знае, че в Ирак режимът бил сух!“
Глупости! Значи ВКР-то, неговото разузнаване, не му е донесло, че в Ирак се пие. Някакъв вестник бе написал, че аз съм бил изненадан на приема на Кувейт, че не сервирали алкохол. 'Ми аз на те тези арабските приеми - оооп (показва скрита бутилка в сакото).

Аз съм бил в Ирак много пъти. Знаете, че съм председател на българо-арабското дружество за приятелство между нашите два народа. Никой не ме дръпна зад ъгъла, за да ми каже колко мрази Саддам Хюсеин. Нито един. Нито един! Хората бяха готови, но нашите правителства, като почнем от Жан Виденов, та до ден днешен, само ходят, само говорят глупости, и никой не е предприел нещо конкретно в подкрепа на тази държава, за да си вземем парите. Аз оставам настрана политически, геополитически и всякакви други дивотии. Ние имаме да взимаме пари и те трябва да ни бъдат върнати, а това става по пътя на приятелството, а не на войната. Ние не сме загубили нито една битка - българите, в цялата ни история. Всички войни сме ги загубили. И сега ще отидат там.

Ако знаете колко писма получих и колко телефонни обаждания: „Г-н Славков, в колко часа къде да се явим, и да тръгваме?“ Сега колко е? Малко по-късно, малко по-късно!

Не може тия двама министри да се изтърчат и тази млада кръв на нашите момчета да бъде предложена в услуга на американците. Първо - нито ще направим нещо, защото вие знаете, че нашата армия няма какво да яде. Това го знаете. Пускат ги от петък до понеделник да ходят да си ядат вкъщи. И тези 35 милиона, които са определени, те ще станат най-малко 50, тези пари аз искам да бъдат дадени на здравеопазването. Сутринта по новините чух, че се обсъжда здравно-осигурителната каса. От миналата година 260 милиона, сега дават 150 милиона. Тия 50 милиона да ги дадат?

Може би обидих някой, но да спрат тези плачливи Обединени медии да ме молят да давам 100 или 200 лв. за някакво си дете, не че не ги заслужава детето, а да се обърнат да направят един митинг пред парламента, пред Народното събрание, пред Министерския съвет, и тези милиони, които са намерени вече, да бъдат дадени за здравеопазването.

Какво стана? Скарахме се със сърбите, с които бяхме подобрили отношенията, скарахме се за следващите сто години с този кретенизъм да бомбардират бивша Югославия през наша територия. Сега призив има в Бургас войната да свърши до април-май, защото нямало къде да кацат чартърите. Ще ми кацнат на това, как се казва... на желязото... на самолетоносача. Пълен кретенизъм.
Знаете го този хубавия виц: като удари ракетата в Горна баня къщата, имало обявление „Продавам къща в Горна баня, на три етажа, засега!“

В Лесчево взели да се раждат уроди. 'Ми как няма да се раждат? Oт обеднения уран. От обеднения уран. И нерде Ямбол, нерде Стамбул.

Турция, виждате Турция. Не дава. Не дава! И на мен ми е обидно, като българин ми е обидно. Вие знаете - аз съм генерал от двете ведомства. Първо бях началник на рота, после на батальон, по техническата част и съм работил като командир. Само лъскахме с нафта камионите и танковете, които не можеха да минат никъде и ги подарихме на Македония. Сега се чудят какво да ги правят. Толкоз скрап.
Унищожихме си ракетите, вдигнахме си кльоновете, сега ни задължават да правим нова оградителна система с Турция, за да не влизат кюрди. И големият проблем е нашият тука, на Балканите. Вие знаете Кипър ще приемат гръцката част, в Европа. Турците, които са там, и това повече български, наши сънародници, които бяха изселени там, те искат да се присъединят към гърците, защото разликата е от небето до земята в стандарта. Какво ни чака?! Американците ще ударят Ирак, евреите ще ударят Палестина по същия мотив - тероризъм. След което Ирак дава независимост на кюрдите, те сега са автономни. Пълна дестабилизация и на Сирия, и на Турция.
И ние какво - ще ходим на Ямболския панаир. Да продаваме говеда. А вече говеда няма.

Когато избухна лудата крава и шапът тръгна към България, аз съм на една конференция някъде по света и естествено хората, такива неща ги вълнуват, питат: „В България има ли шап, има ли луда крава?“, викам „Няма!“, а те: „Бе не може да няма, в Гърция има, а в България - не?“. А аз викам: „Няма, защото в България има шест крави и ги знам поименно!“

Аз не съм против войната в Ирак, аз съм против българското участие. Вие знаете, аз закрих САЩ като държава. Те са полигон и предприятие. Не съществуват. Получих две извинителни писма от посолството, че не били обърнали внимание. Да отида на интервю. Аз си имам виза.
Може ли да ми затворят пет улици на мен?! Не мога да отида във футболния съюз. Сложили ми бариери. Жена ми отива в консулството, даже не го знам къде е, и не й позволява да пушат улицата? Американски солджъри, негри. Смели командоси! Пет улици? А на стълбището на нашето посолство в Америка убиха българче. И нищо! Но за това ние сме равностойни съюзници в братоубийствената война.

Ходили ли сте в Трън? Не сте ходили. Идете да видите един от най-хубавите паметници, малък обелиск с желязна ограда, знаете как се правеха на времето. И там е написано: „За редниците и нисшите офицерски чинове, загинали в братоубийствената българо-сръбска война“. Страшно! Сега ще отидем там да изтрепаме, колко иракчани сме планирали? И понеже аз съм от плуването, знаете, отивам си в банята там.

Това е моя лична позиция!

Не може в този парламент 48 и не знам си колко мухи, както казва Ники Гигов, да се въздържат. Първо ние не сме въздържатели! Как пък един не гласува против, бе. Един. Един! 240!

Аз като стана президент, парламентът ще бъде само Аз и един. Няма да харчим пари. Няма да харчим пари и той ще бъде на електрическия стол с дистанционно управление. Я, какво гласува лявото пространство - За. Я, дясното пространство - За, средата? Ами как, да.

Как пък един не каза против. Какво значи да се въздържиш?! Какво значи?!

Така че не ангажирам никого, най-малко тези спортни армии с политически цели. Аз говоря като Иван С Извинение Славков. Надявам се този наш глас на протест срещу тази дивотия да намери някакъв отзвук. Не може този народ да бъде малтретиран. Кой дойде - го обере.

За Свинаров, когато се опита да ме иронизира - има две хубави поговорки в България - всяка коза за свой крак. Той си има едно, аз си имам друго. И освен това народът е казал - всяка жаба да си знае кочината.

След всяка война България е губила територия. Когато бях директор на телевизията, аз отговарях за две национални прояви. Едното беше, единодушно ме бяха избрали - Габровският фестивал на хумора. А другото - „Ален мак“ в Благоевград. На последния, малко преди да ме изгонят от телевизията, защото аз не напуснах доброволно, а ме изгониха моите съпартийци. И Хачо тогава измисли да го правим на площада. И аз закривам мероприятието и казвам на въодушевената тълпа: „Вече този площад няма да се нарича Македония“. Тълпата ме оплю, почна да хвърля по мен домати. Викам: „Тихо, бе! Не бързайте бе!“ Млъкнаха. А аз: „От утре площадът ще се казва „Македония е наша“! И ви каня на коктейла, който ще се състои в Скопие. Калашниците ги раздаваме зад ПТС-а.“ И на другия ден ме извикаха в ЦК. Така че няма война, в която България да не е загубила територии.

Сега връщаме имоти. 350 000 души. Оня ден бях ошашавен, ощуроглавен. 350 000 наши сънародници, които сега са в Турция получават сега български паспорти. Тук са около 800 друговерците. И 350 като дойдат да гласуват при 2 млн. гласували, хващам пушката и си отивам.