SELF-MADE-MAN

1. човек, който без квалифицирано образование и имущество, без всякаква логика, противно на здравия разум достига власт и богатство, без да нарушава закона и без да разчита на голям късмет

2. човек, забогатял от работа

Здравейте обществени чикиджии!

Ако си мислите че сте постигнали нещо в този живот сами, то днес за вас има една лоша и една добра новина.

Лошата е, че в всичко онова, което искате да бъдете в живота си, или сте го откраднали, или са ви го подарили, или никога няма да го получите.

Добрата новина е, че никой не се е надявал на нещо повече от вас.

Защото всички живеем в общество, където родителите се грижат за децата си, докато децата не се откажат от родителите си.

Българският вариант на SELF-MADE-MAN трябва да бъде обозначен с ясна дефиниция поради една проста причина. След десет години риболов в мътната икономическа вода у нас се пръкнаха хора, които обичат да показват двете си ръце с черно под ноктите и да твърдят, че всичко са постигнали сами в този живот.

Тези хора лъжат. SELF-MADE-MAN философията има един класически пример, който е показателен, че такива хора ни манипулират - това е примерът на хер Адам Опел. Майсторът Адам Опел преди точно сто години започнал с шевни машини, продължил с парни машини, велосипеди и малко след като умрял - се пръкнал първия автомобил на негово име, конструиран от него и синовете му.

Кой човек всъщност е SELF-MADE-MAN?!

За енциклопедични примери се дават Томас Алва Едисон и Майкъл Джаксън. Мадона и лейди Даян. Алфред Нобел и Алфред Порш. Ал Капоне и папата. Това е човекът, на който се крепи всяко едно общество. Самовъзпитаващият се човек, самоправещият се човек, самораслякът , който прави чудеса н технологиите, обществото, изкуството. Не е задължително да е гений. Задължително за SELF-MADE-MAN е само финансовото чудо - той е човек, който прави пари от себе си и за себе си.

SELF-MADE-MAN е антиславянски феномен. Той е точно обратното на меланхоличното разположение на духа, обратното на руските романси, сръбската псувня и българското почесване. Англосаксонската жилка на философията SELF-MADE-MAN идва да ни подскаже защо се развиват успешно западните общества - те се състоят от индивиди, работещи на пионерния принцип "Аз мога, аз трябва, аз съм винаги готов!". Това е старата пуританска философия на човека посветен на работата си и на аскета, признал техническия прогрес.

SELF-MADE-MAN работи много. Миньорът също работи много. SELF-MADE-MAN обаче работи за себе си. И досега не е известно някой обикновен миньор да е станал SELF-MADE-MAN без да излезе от дупката. Някои неща просто трябва да се сетиш да направиш сам.

Психологически портрет на SELF-MADE-MAN

1. Социална компетентност

Бабите ни наричаха хората, които са социално компетентни с простата дума "оправни". Социалната компетентност обаче не е в това да си оправиш колата сам. Тя се състои в чалъма да събереш всички съседи от блока си, и докато си говорите за мачове, на колата ви да бъде направен основен ремонт без нито тя, нито съседите да се усетят. Социалната компетентност твърди, че не е важно колко знаеш и какво можеш - изключително важно е да влияеш сугестивно на хората и да ги караш да работят за теб. Такъв тип хора са идеалните администратори, диктатори, някои видове съпруги и всички лоши шефове. Защото просто да накараш хората да работят за теб абсолютно не те прави SELF-MADE-MAN, напротив.

2. Витален и доминантен личностен субстрат

Сложното значение на горните думи е изключително важно. Означава да не се отказваш, и да можеш да побеждаваш. Ако в офиса ви има човек, който толкова силно говори по телефона, че другите млъкват объркано, бъдете сигурни че само след месец този човек ще определя заплатите на всички. Защото колкото и да е строга една йерархия винаги тя бива излъгана от този, който демонстрира дейност, крещящо се набива на очи и непрестанно се самоизпъква. И никога не се срамува от колегите си, ако ги прегази в по трасето на себеутвърждаването и самоизявата, граничеща с онанизма.

Но да си упорит и да не се отказваш, като отделен факт от характера никого не е направило SELF-MADE-MAN, напротив.

3. Креативна гениалност

Означава човек да може да твори. Да измисля работещи решения. Да е малко побъркан и различен от другите. Ако човек обаче е просто творец без горните две условия, то той завършва жизнения си път по тъжен начин, твърде рано. А наследниците му получават часовник - признание от богатата фирма, в която цял живот е работил простичкия гений.

Ако съчетаете хитростта на оправен администратор, с упоритостта на неотказващ се онанист и налудничавостта на реален творец - получавате човешки хибрид, който е годен да се справи във всяка една ситуация. Той е изключително полезен, прави бърза кариера, никога не прави лошо впечатление и в зависимост от късмета успява да има собствена (примерно) бизнес-империя преди да умре дори. Ако Адам Опел е класическия, то това е модерния SELF-MADE-MAN. Примерно Бил Гейтс. Много добър пример.

Двата типа хора владеещи света

Това са Еволюционерите и Революционерите. Първите спазват правилата и се възползват от тях адаптирайки се. Вторите ги променят със сила и ги правят удобни на себе си. Те имат свои правила:

Правило 1

Еволюционерите защитават системата и обичат да променят собствения си статус.

Правило 2

Революционерите разрушават системата и обичат да променят обществения статус.

Краят на ХХ век показа удивителна победа по точки на Еволюционерите, чийто общ прототип е SELF-MADE-MAN. Въпреки че революционерите са по-симпатични, трябва да признаем, че те се издъниха от лакомия. Просто всеки революционер е ларвата на диктатора.

Докато двата типа хора управляващи света ще продължават да воюват непрестанно, трябва да признаем че обикновените хора, редовите граждани, вечно се лашкат между тях. И обикновено се държат тъпо и неадекватно, което се дължи на елементарното симпатизиране към единия от двамата.

Кой у нас е SELF-MADE-MAN?

Никой. У нас богатите индивиди не могат да докажат произхода на имането си по никакъв начин. Никой не създаде равен старт на промяната и условията, в който вирее SELF-MADE-MAN. У нас икономическото състезание и досега прилича на поток от превозни средства, който прегазва пешеходците, набутва в дупките малолитражките и паркира по тротоарите остарелите модели. Състезанието беше спечелено от хора, които днес вече твърдят, че те са измислили МПС-то, участвали са на Париж - Дакар и самите те са били дизайнери на емблемата на "Мерцедес". Самозабравянето на тези хора, стъпили на съмнителния икономически връх е нормално. На тях обаче непрекъснато трябва да им се доказва, че така създадения икономически елит на нацията няма нищо общо с аристократичната жилка и гордостта на SELF-MADE-MAN.

Зачатък на SELF-MADE-MAN - философията притежават т.нар. "мутри". Те дойдоха от села, интернати, ТВУ-та и спортни училища само с един капитал - страха на другите. И се самосъздадоха. Типично за тази философия е да не изпускаш нито един шанс. Мутрите не го изпуснаха. Сега остава само някой да ги култивира.

Също така SELF-MADE-MAN концепцията може да намерите у всяка проститутка. Тя работи много, притежава само себе си и обикновено печели добре от конюктурата. Но проститутката прави една грешка - тя никога не инвестира в бъдещето, както истинския SELF-MADE-MAN никога не инвестира в проститутки.

SELF-MADE-MAN (BG) може да бъде наречен президента на Републиката. Или поне имиджмейкърите му доста се потрудиха да ни го дадат за пример, както любимия на българите Бил Гейтс и още по любимия Бил Клинтън (нищо че е потомствен политик).

SELF-MADE-MAN - иде ли?

Всеки, който днес си търси работа и ходи по интервюта е потенциален SELF-MADE-MAN. Такива хора с притеснение влизат в добре обзаведени офиси и се смущават от обиграните и арогантни фирмени шефове, който, ако опознаеш добре, задължително се оказват тотални капути. Те винаги са направили всичко с ей-тия две ръце. Като не се броят двата куфара комсомолски пари и малкото помощи за революцията в Никарагуа от 1984 година. От тези хора никой никога няма да се сети да търси реванш. И не бива - една несправедливост не се лекува с друга несправедливост. Но тези хора би трябвало да знаят, че са само торта на обществения прогрес. Тор, в която някой трябва да посади и полее нежното цвете на омразната американска философия наречено SELF-MADE-MAN. Днес това е човекът, който си търси работа. Утре той или ще еволюира, или няма как - пак ще почне да си играе на революционер.

мартин карбовски 240299