Обществен екперимент N4

дата: sept-nov '99
обект : порнокастинг
субекти : български мъже и жени навити да участват в порно-продукция
цел: проба колко хора у нас (и какви) биха се занимавали с порнобизнес.

протичане:
Постепенно и бавно некоректната ми идея се оформя в черепа. Четейки обявите за работа, ходейки по улиците и получавайки онези ксероксни листчета които обещават министерски заплати срещу непостоянна работа, реших да организирам един порнокастинг. Ето така - да видим колко български мъже и жени биха се отзовали на обявата:

Италиано-гръцка продукция набира мъже и
жени за участие в хард и софт филми.
За записване на тел 048 ХХХ ХХХ

Една наистина некоректна идея. Но това се разбра по-късно.

регистрация:
"Порно" е мръсна дума у нас. Думите "хард" и "софт" уж не са ясни на много хора, но в контекста си звучат срамно за съзнанието на служителките приемащи "Малки обяви". Те, предполагам са чували какви ли не неща, но любезните им физиономии се удължиха докато записваха обявата и ме попитаха "тази обява за коя рубрика е?". Предложих им рубриката "работа в България". "Не става..." казаха служителките на "Малки обяви". Може само в един нощен вестник. Евтино е, можело и в каре, със син фон. Чудно, викам аз и пуснах обявата да тече цели пет дни. Голяма грешка.
Опитах се да обясня на служителките, че обявата:

Италиано-гръцка продукция набира мъже и
жени за участие в хард и софт филми.
За записване на тел 048 ХХХ ХХХ

е далеч по-малко гадна от обявата:

Продавам парцел в Орландовци
с право на ползване за вечни времена.
За контакти тел ХХХ ХХХ

Съмнявам се, че ме разбраха правилно.
Затова и пуснах обявата да тече и в "Нощен магазин"

протичане:
Бях забравил, кога точно тя трябваше да излезе за първи път. Една нощ към 01 часа телефонът се развъня като бесен. Мъже и жени в надпревара се опитваха да разберат кога и къде да се явят. След петнадесет минути канонадата затихна, за да може към 03 часа един далечен мъжки глас да ми каже, че досега се е колебал, ама накрая решил да се обади. Къде да се яви?!. В разрез с плановете го напсувах и му казах да се обади утре. Всъщност ако кастингът беше истински едва ли по друг начин щяха да се отнесат с него, нали?!

регистрация:
Обадиха се страшно много хора от провинцията. Не че нещо, досега не са се занимавали с това, ама нали са без работа, та ако може да опитат. Бяха смели, прями и знаеха какво да питат. Разбира се, имаше и такива:
- Ало, за кастингът се обаждами да питами...
- Да, кажете...
- Ми ний сми две момичета от Лович... Ше триабва ли да са сабличами?
- Разбира се, това е порно кастинг...
- Ма докаде ше бъдем голи?
- Докъдето решите, кастингът е свободен...
- Ама ако ни са събличем, ше ни взимат ли?
- Може и да ви вземат, обаче като почнат снимките, вече ще трябва да са сабличати...
- Ма на снимките чисто голи ли ше ни снимат?!
- Добре, вие нали се обаждате за порнокастинг?! Става дума за ебане, за снимане на ебане, за секс пред камера...
- А-а-а, ясно, разбирами...(пауза)
- Занимавали ли сте се някога с такова нещо?
- Ние... обаче мойта приателка тука е мис Ловеч на пието миасто!
- На какво място?
- На пието, на пието!
- А, много добре, супир, заповядайти на кастингът тогава!
- Ми ше мислим... пари ши има ли?!
- Ше има... много пари ши има...
- Щото ний тук нямами много работа... а къде ше бъди тва...
.......и т.н.

Мъжете бяха адски делови. Къде ще бъде кастингът и колко пари ще се взимат. Основният въпрос на всички беше къде ще се работи - у нас, или в чужбина. Неясно защо за чужбина нямаше навитаци.

протичане:
За пет дни докато течеше обявата в един нощен вестник и по "Нощен магазин" през нощта се обаждаха до десет човека, а през деня още двама трима. Очаквах да е обадят какви ли не шантонерки, мутри и прочие заети в бранша. Нищо такова - по държанието и гласа на всеки кандидат си личеше че за пръв път му хрумва да опита късмета си в порното. Едно момиче на деветнадесет се обади да пита "това сериозно ли е?". Не се заинтересува от адреса на кастинга.
Най-сериозното обаждане обаче тепърва предстоеше. На четвърия ден ми се обади човек на име Траев. Разговорите ни бяха точно следните:
- Ало, може ли да ме наберете на телефон ХХХ ХХХ, щото не мога да говоря на мобифон... Имам едно предложение за вас за кастинга, за порното...
- Сега не мога да ви набера, дайте си телефона ще ви се обадя по късно...
- Телефонът ми е ХХХ ХХХ, ще ви чакам между 16 и 17 часа да ми се обадите, разполагам с 40 класни момичета за вашата продукция.
- О, това е интересно...
- Обади ми се, ше бъдеш доволен...
към 16 45 часа се обаждам на Траев. Представям си го като порно-барон, човек с тъмно минало, тъмно бъдеще и черни дълги дрехи, около който пърхат класни пички. Вместо него вдига жена, която явно не е в час:
- Търся Траев... за кастинга...
- За кво го търсите?!
- За кастинга... той знае...
- Ми не знам... той сига слезе ду мазету...
- С кого говора, прощавайте?!
- Ми с майка му!
- Добре, предайте му да се обади на 048 ХХХ ХХХ... за кастинга...
- За какво да се обади?
....... затворих.
Същият този го търсих четири пъти. На края си уговорих среща с него пред кино Витоша. Представата ми за него, след като се запознах четири пъти по телефона с майка му се обърна наопаки. Явно това е млад мъж с двойствен живот - от една страна гледа старата си майка, от друга страна ръководи порнобизнеса в страната. Пред кино Витоша нямахме определен знак по който да го позная, пък и закъснях.

регистрация:
Човекът, който срещнах там за пореден път показа че нещата на тази планета въобще не са наред. Траев имаше вид на изпаднал професор по математика от Свищовския университет, чийто роднини-мутри са го пратили да прави статистика за фериботния трипер. Някакво мръсно старче с чанта и плик пуканки в ръка , което явно е върл юзер на порното, но по нищо не личеше, че е и производител. Ако този човек беше жена, единственото определение за него щяха да бъдат думите "дърта кифла". Но пък какво се оказа и какво ми показа този човек!
Нямало порнобизнес у нас ли?!

протичане:
-Ти ли си Траев?!
- Аз съм...
-Извинявай, че закъснях...
-Няма нищо, обаче не разполагаме с много време... Искам да ти покажа нещо...
- Чакай, кастинга е другата седмица... Италианеца идва другата седмица, иска да гледа, да снима, може да иска да пробва... Няма какво да ме водиш да ми показваш... Трябва ти да си доведеш момичетата...
- Не, няма да стане така... (старчето се стегна) ... с кола ли си?!
- Да...
- Айде да влезем в колата, да не седим тука така...

регистрация:
Влизаме в мойта кола. Оказва се, че това което носи той въобще не е чанта, а вехт калъф на полупрофесионална камера DV формат. Ебати пича - с вещина и операторско майсторство вади камерата, включва нещо и ми ръга окуляра в лицето. На екранчето за почва да се гъне една наистина готина пичка, леко облечена и искаща да изчука обектива. Момичето на лентата е българка. Това е онова балканско усещане за родна курва, а не за чуждестранна курва. Пичът превърта. Друго момиче. Още по-курвенски се държи, вади си циците от пазвата и се опитва да ги стигне с език. Не успява, малки са й. Или езикът й е къс. Нещо циганско има във второто момиче. Третото е супер-руса пичица търкаляща се по тревата в някъкъв парк. Операторът явно е пишман, защото непрекъснато хвърля сянка върху тялото на момичето. И съвсем непрофесионално се опитва да й завре камерата в половите кухини. Русата наистина възбужда. Усещам какъв абсурд - седим със стареца мръсник на центъра на големия град и той ми е пуснал да гледам момичета готови да правят свирки пред камера и за пари.
Но това всъщност беше и целта на експеримента, мамка му.

протичане:
- Кво ми пускаш сега...какво е това?
- Тия момичета са мои... 40 класни путки които могат да работят за твоя италианец...
- Окей, доведи ги в понеделник..., ако трябва за тебе и твоите четиресе момичета ще направим отделен кастниг... Само за тебе...
въобще не успях да го съблазня с това
- Няма да стане... Кажи на твоя италианец, че искам да говоря с него...
а така, къде сега да му търся италианец... досега наистина съвсем безотговорно споменавах за този италианец, без да мисля че ще трябва да го правя реален образ... проблем...
- Виж пич, имаш 40 пички и имаш право на специално отношение. Италианеца може и да се заинтересува. Аз му праа само кастинга... Така че дай ми тая касета да у я покажа, пък той ще прецени... Според мене той веднага ще поиска среща с тебе, щото твоите пички са адски готини, разбираш...
- Няма да стане... Искам среща с италианеца или нищо...
- Виж, пич...
той ми се тросва изведнъж
- Не, ти виж, пич!... Ако си сериозен от тази работа можеш да изкараме кинти толко колкото не си и мислил, когато си се захващал... Обаче искам среща с твоя човек ... требва да говора с него за нещо...
- Не мога да те разбера, защо прецакваш работата, не мога да говора с когото и да е, след като не разполагам с нищо... Италианец е това, утре ти можеш да изчезнеш, а аз да се издъня... Или доведи момичетата или дай касетата - нямаш никакъв проблем нататък...
Няма да стане... Виж са... бързам, ако искаш ми се обади, знаеш ми телефона... аз няма да изчезна, бъди сигурен в това...
и слезе от колата. Сигурен съм, че човек като него не може да изчезне току така. Ебати дядката, дори умее да се пазари, а може и да е усетил, че съм неубедителен. Разкара се и отнесе всичките 40 страшни родни пички готови да правят свирки пред камера и за пари. Отнесе ги просто в неизвестна посока. Жалко.

регистрация:
У нас този бизнес е познат само от лошите филми. И там ще си остане още дълго време. Една нощ, лежейки до някаква жена телефона ми звъни, и аз провеждам поредния разговор, който се стори на момичето до мен доста особен. Тя ме попита аз всъщност с какво се занимавам. Без да мисля много й отговорих че организирам порно кастинг. Ебаси как се разсмя това момиче. Въобще и не помисли да повярва, че такова нещо е възможно да се случи покрай нея. Или пък че, карбовски може да се занимава с такива неща.

протичане:
Е, това е денят на кастинга. Усещах само лека уплаха да не се издъня с организацията. Издъних се. Търсих италианци под дърво и камък, една актриса навих, за да дойде тя да помага в порно-шетнята. И тримата, които обещаха да ми помогнат да организираме тази долнопробна шега, се отказаха два часа преди кастинга. На мястото дойдоха само фотографите. Срещата ни беше на един ъгъл, близо до едно ТВ студио на едни хора. Часът беше обявен за 18, а едно момиче трябваше да посрещне кандидатите. Нямах такова момиче и затова аз отидох да ги посрещна.

регистрация:
Голяма грешка. Когато си казал на всички по телефона че ще ги посрещне момиче, а ги посреща 96 килограмов човек с очила и кожено яке, нещата просто не са същите. Виждах с очите си около 35 минути как на мястото на срещата идват едни хора, забавят крачка и отминават бързо бързо. Страх. Чист страх.
Двама пича се оглеждаха безпомощно на мястото на срещата. Най-смелите. От Провинцията. Евала. Дадох на единият от тях да държи табелка изпечатана на принтер. На нея пишеше с големи букви:

ЗА КАСТИНГА

Тъпо, тъпо. Седи един пич, държи притеснено табелката, до него друг подсмърча и се оглежда с наведена глава. А покрай нас така и преминава славата на света. Тези двамата с чантите идват направо от гарата. Поспират, тръгвам към тях. Те забързват. Две похабени млади жени се оглеждат. Дебел мъж не иска да ме погледне в очите. Ученици горен клас - сръгват се и изчезват. Стара чанта лачена минава уж небрежно, подминава. Още две момичета. Тичам и ги заговарям. Не, не сме за кастинга, викат те. За кой кастинг не сте, питам аз. Изчезват. Айде стига бе - половин час седим на студено и имам само четирима кандидати - само мъже. Не мога да повярвам. Лоша организация, не ни бива за порно-кастинги явно. Иска ми се да мисля, че просто повечето хора, които уверено говореха по телефона просто са преекспонирали надеждите си и наяве всичко им се е сторило по-страшно, отколкото е всеки един порнокастинг.
Взимам четиримата доброволци и ги водя в студиото. Пълен провал. Нито една жена.

протичане:
Докато влизаме в студиото телефонът ми звъни и едно момиче иска да се яви. Казвам й:
- Ми в момента тече кастинга госпожице, ако искате вземете едно такси и елате в студиото...
- оу, не мога не съм готова...
- ваша си работа, аз имам достатъчно кандидатки...
в отчаянието си човек просто лъже безогледно и безнадеждно
- обаче си нямате такава дето досега е работила такива неща нали...
- ъъ, нямам верно е... Ванина ти ли си?!
- не е Ванина...
- окей който и да е... адресът е .... чакам те...
Разбира се, и тази не дойде. Явно няма български жени навити за порно.

регистрация:
Влизаме в студиото. Пичовете са притеснени, аз им обяснявам че днес са малко, но вчера са били много повече. В апаратната на студиото всички вече са разбрали какво става и викат - от тия четиримата поне трима са ченгета... Отивам при пичовете и ги питам. Да не сте ченгета?! Не сме ченгета, викат те. Окей тогава започваме.

протичане:
Първи беше момчето с много акне и много жълто яке. Казва се Филип, от София. На 27 години, живее в Красна поляна. Служил. Статист във френска продукция със сложно име. 184 см, средно образование, техникум по електротехника. Знае малко английски. Безработен. Първият отказа да се съблече гол. Може наистина да е бил ченге.
Вторият е нисък набит, притеснен. Нарече се Стейси. Хубав псевдоним. На 25. От София. Квартал Враждебна. Служил, средно образование. Има малко заведение. Играл футбол в ЦСКА. Не знае езици. Безработен.
Третият беше красавец. Висок, самоуверен, точен пич. Завършил радио-техникум в Плевен. Служил, на 20 години. 186 см, 116 гръдна обиколка. От три години тренира културизъм. Не ползва презервативи. Имал един час ерекция. Безработен.
Четвъртият беше от Сливен. Пак на 20, пак отслужил, 102 см гръдна обиколка. Занимавал се с плуване и фитнес. Майка му била учителка, баща му пенсионер. Завършил техникум по машиностроене. Безработен.


регистрация:
Така безславно завърши порнокастингът. Момчетата бяха извадени като от статистически профил - абсолютно една и съща съдба. Едни и същи желания, едни и същи мечти. Тези четиримата просто се бяха осмелили да експериментират с живота си. Така или иначе те явно не си харесваха много живота. Един от тях ми звъня след това цяла седмица за да разбере дали е одобрен. Прости ми пич. Аз наистина започнах да съжалявам че кастингът не е истински. Неприятно е, но италианецът, който ще дойде до тук за да ни направи порно-звезди (и теб и мен и всеки мъж, който тайно мечтае за това), този италианец още го чакаме. И най-неприятно е, и гузно е, че хората, които се явиха, и които се обадиха, направиха това от немай къде. Просто за момент им се е сторило че това е някакъв шанс. Е, вече знаете, че не е така.

протичане:
Следната седмица пуснах още една обява - този път само за жени. Пак нито една жена не се яви. Браво. Българските жени или са много горди и си знаят цената или са адски ретроградни и задръстени. Едно от двете.

регистрация:
Нито една мутра, ченге или инстанция не се появи и нямаше нищо против абсолютно незаконния кастинг. Нито една. Така и трябва да бъде.