kaldata.com - Форуми: Eтикет - как да се обличаме и държим в обществото - kaldata.com - Форуми

Към съдържанието • (2 Страници)
 • +
 • 1
 • 2
 • Нямате права да създавате теми
 • Нямате права да пишете в темата

Eтикет - как да се обличаме и държим в обществото Оцени темата: ***** 1 Гласа

#1 Потребителят е офлайн   MELL 

 • Перпетуум мобиле
 • PipPipPipPipPip
 • Виж блога
 • Група: Потребители
 • Мнения: 836
 • Регистрация: 31 дек 2005
 • Пол:Женски
 • Град:Пловдив
 • Интереси:too many to list them here :-)

Публикувано 14 октомври 2006 - 09:26

Десетте престъпления при облеклото на работното място:
Справедливо или не, външният вид има значение на работното място. Просто попитайте Дезире Гудуин - асистентката в библиотеката на Харвард съди университета през 2005 г., заявявайки, че е била отхвърлена от работата, а също така не са й плащани премии 16 пъти, защото ръководителите й са я сметнали просто за ”красиво момиче”, което носи ”секси облекло”.

Когато става въпрос за професионалната сфера, дрехите имат значение. Според проучване на Office Team, фирма за набиране на персонал, 80% от работещите заявяват, че работният гардероб на човек се отразява на неговия или нейния професионален имидж.
Това означава, че подходящите дрехи са задължителни, ако искате да бъдете взет насериозно в работата. Но да знаете, коя е подходящата дреха не е лесно в днешното работно пространство.Кодът на ”небрежните-бизнес” дрехи варира в широк диапазон за различните компании и дори за различните отдели. Ето някои предложения, които почти винаги са приемливи за носене на работа:

1. Престъпление: Неподходящ размер
Твърде тесните дрехи никога не са много удобни и обикновено са много открити, но твърде широките дрехи ви правят да изглеждате непрофесионално.

Дължината на панталоните също има значение – ако покажете твърде много от чорапа или крака си очаквайте да бъдете притеснен цял ден във връзка с предстоящият пороен дъжд.

Съвет: Намерете си добър шивач. Това са рядко срещани хора, които всъщност изглеждат добре във всякакви дрехи. Обяснете му какво искате и той ще се справи с останалото.
2. Престъпление: Твърде много парфюм или одеколон
Вие едва ли бихте искали вашите колеги или клиенти да могат да ви подушат преди още да са ви видели. Освен това ваш колега може да е алергичен към вашия любим аромат.

Съвет: Слагайте си парфюм или одеколон по малко. Ако изпръскате твърде много, попийте излишъка с памуче.


3.Престъпление: Къси или твърде къси поли
Да показвате твърде много от крака си, никога не е твърде професионален ход – нито за жени, нито за мъже.
Откривайки малко от крака кара мъжете да изглеждат твърде небрежни или немарливи. А жените ги кара да изглеждат повече секси, отколкото сериозни.

Съвет: Мъжете трябва да обуват дълги панталони, а жените да носят поли, които да са къси максимум 4 см над коляното.
4. Престъпление: Небрежна прическа
Независимо дали имате странна прическа или тежки къдрици, буйната коса не изглежда професионално.

Съвет: Жените трябва да инвестират в добър фризьор и в продукти, които правят косата по-лесна за ”обработка”. Мъжете трябва редовно да се подстригват и най-вече да ходят на работа гладко избръснати.5. Престъпление: Мръсни или скъсани джинси
Дори в небрежните петъци, скъсаните джинси изглеждат твърде неподходящи за работното място.

Съвет: Когато решите да носите джинси на работа, убедете се, че те ви стоят добре и са в извънредно добро състояние.


6.Престъпление: Твърде разголен бюст
Има твърде малко законни професии, където е добър ход да показвате гърдите си.

Съвет: Покрийте ги.
Винаги е възможно да избягвате да носите нещо разголващо в офиса.
Ако не можете да се разделите с блузите с V-образно деколте, просто си купете блузи или тениски, които да носите отдолу.


7. Престъпление: Потници
Да показвате твърде много кожа в офиса, никога не е добра идея, а потниците са много неподходящи особено за мъже.

Съвет: Ако навън е горещо и вие ще излизате с приятели след работа, просто си взмете жилетка. По този начин ще вие е удобно при наличието на климатик и ще изглеждате професионално, когато шефът спре край бюрото ви.


8. Престъпление: Крещящи бижута
Множество гривни или дълги, висящи обици са перфектен избор за бар, но напълно разсейващи на работно място.

Съвет: Нека бижутата ви за офиса бъдат скромни. Малко украшение или бижу, малки обици и деликатна гривна изглеждат по-професионално.
Оставете вашите блестящи бижута за свободното време.
9. Престъпление: Дрехи, предназначени за спорт
Дори в най-небрежните офиси анцузи, шорти, тениски и маратонки ви правят да изглеждате немарлив и апатичен.

Съвет: Поне носете хубави джинси и добре изглеждащи обувки. Ако ходите на фитнес след работа, можете се преоблечете в банята преди да излезете.


10. Престъпление: Много високи токчета
Извънредно високите токчета са твърде секси за работното място, още повече, че са твърде непрактични. Малко неща могат да бъдат по-смущаващи от да тракате с високи токчета пред шефа си.

Съвет: Най-високите токчета, които можете да си позволите да носите на работното място са около 5 см. По този начин всъщност ще можете да ходите с тях и да се чувствате удобно през целия ден.
Можете да се чувствате по-ниска, но няма да се страхувате от неприятно за колегите тракане или неловко спъване.
Публикувано изображение :P ;)
Източник: Rozali.com

Този пост е редактиран от MELL: 14 октомври 2006 - 10:38

'You're still the one I run to
The one that I belong to
You're still the one I want for life
You're still the one
You're still the one that I love
The only one I dream of...'
1

#2 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

 • просто луд
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 8629
 • Регистрация: 13 юли 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
 • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 16 ноември 2006 - 12:04

Търсих такава тема из форума,но не открих.Мисля,че ще бъде полезно на всеки от нас да знае (а никой не се родил научен ;) ) ка да се държи на официална вечеря или обяд.Как се разполагат чашите,чиниите,с коя вилица на започне предястието и т.н.
Нека всеки който знае по малко от това да го постне-и може да направим заедно един малък наръчник за начинаещи :)
Ето нещо,на което попаднах днес:

Само чашата за вода остава до края на вечерята

Вечеря, на която се сервират шест ястия, се приема за строго официална. Към всяко ястие се сервира различна напитка, като при отсервиране на чинията се отсервира и чашата с напитката, която е била поднесена към него, без значение дали е полупълна или празна. Изключение прави единствено чашата за вода, която остава на масата до края на вечерята. Тя стои последна вляво. Обикновено е най-голяма и е със столче.

Чашите се подреждат от дясно на ляво съобразно поредността на блюдата. Във вечеря с шест хода обикновено се включва супа, с която най-често се пие шери. За него е първата чаша. След нея в повечето случаи следват чашите за бяло вино (за риба) и червено вино (за основното ястие).
Най-общо чашите със столчета се държат за столчетата. Чашата за червено вино е по-голяма и по-широка от тази за бяло вино - така сипаното в нея вино може да разгърне аромата и букета си. Тя може да се държи и в горния й край. Това обаче не се препоръчва за чашата за бяло вино - тя трябва да се държи само за столчето, тъй като бялото вино се сервира охладено и би могло да се стопли от телесната температура на ръката ви.

Със салатата обикновено не се предвижда вино - смята се, че вкусът на лимона или оцета е в конфликт с киселинността на виното. Към десерта се сервира шампанско. Предполагам, че това е било предназначението на петте чаши, които са били сервирани на официалната вечеря.
Чашите за коняк се държат с цялата длан за широката им част, за да може ароматът на коняка да се разгърне още повече от nтелесната температура на ръката. Чашите за уиски се хващат с три пръста.
0

#3 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

 • просто луд
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 8629
 • Регистрация: 13 юли 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
 • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 26 октомври 2007 - 15:29

Към бизнес-етикета се включва и изборът на подходяща вратовръзка.....

Макар модните тенденции да се сменят със сезоните, правилата в деловото облекло остават относително устойчиви.

И докато дамите, дори и при строгото официалните случаи, все пак могат да избират между стилове, кройки, цветове и десени, господата са значително по-ограничени.

Вратовръзката е тази част от облеклото на мъжа, която първо привлича погледа и затова трябва да бъде избирана с особено внимание.

Освен че можете да потърсите съвет от консултантите в магазините за мъжко облекло, все пак е добре да знаете, че има няколко основни правила при търсенето на подходящата вратовръзка за даден костюм и риза.

Прекалено шарените модели не са подходящи за гардероба на деловия мъж, тъй като не изглеждат сериозно.

Ако все пак сте от хората, за които подобни правила не важат, не забравяйте, че шарена вратовръзка се носи само с едноцветни ризи.

Едноцветните модели подхождат на почти всичко, вкл. и на ризи на каре или райета.

Добре е един от цветовете - на ризата или на костюма - да присъства и във вратовръзката, а останалите цветове могат да са по-контрастни или съответно по-тъмен и по-светъл нюанс на основния.

На тъмен костюм и тъмна риза подхожда по-светла вратовръзка, като най-добре е тя да е с един тон по-светла от сакото и панталона.

При комбинация от тъмен костюм и светла риза е добре вратовръзката да е тъмна, близка до сакото и панталона, но и съобразена с цвета на ризата.

Класиката черен костюм и бяла риза изисква по-светла вратовръзка, която може да е както едноцветна, така и с бледа шарка.

На светъл костюм и тъмна риза подхожда също светла вратовръзка, близка до цвета на сакото.

Ако и костюмът, и ризата са светли, особено подходяща е вратовръзка с цвета на ризата.

Изборът на кърпичка за джоба изисква специално внимание, тъй като тя трябва да хармонира и в същото време елегантно да контрастира на вратовръзката, костюма и ризата.

Кърпичка и вратовръзка с един и същи десен не е удачен избор - цялостният вид става скучен или претрупан. Добра комбинация е кърпичка с един тон по-светла от едноцветната вратовръзка.

Идеалната дължина на вратовръзката е един пръст над колана, а по отношение на ширината класическото правило гласи, че вратовръзката трябва да е толкова широка, колкото са и реверите.

Важна е и играта със самата материя на вратовръзката - жакардовите например на пръв поглед изглеждат съвсем изчистени, но са много ефектни, без да се натрапват.

"Бестселърът" е сивата вратовръзка - тя подхожда и приятно допълва костюма, без значение дали той е син, черен, или сив.

Класическият раиран модел стои в гардероба на всеки уважаващ себе си политик или бизнесмен.

Ако избирате вратовръзка за повод, който не изисква строго официално облекло, можете да развихрите фантазията си и да подчертаете своята индивидуалност.

За официални вечерни тържества обаче класическият избор е черното, а все по-популярна става и сребристосивата вратовръзка - едноцветна или с фини бели диагонални ивици.

* Основно правило за правилното поддържане на вратовръзката е да не я перете или гладите, тъй като можете да я деформирате.

Лесно ще я избавите от петна, като я занесете на химическо чистене, а гънките ще избегнете, като я закачате внимателно, след като я свалите.

История на вратовръзката

Мъжете винаги са намирали за необходимо да връзват нещо около вратовете си, разказват от варненската фирма "Виктория уникат", може би най-известните български производители на вратовръзки.

Най-ранният пример в историята е Древният Египет. Правоъгълното парче плат, което се връзвало и се спускало до раменете, било много важна част от облеклото на египтяните, защото показвало социалния статус на човека, който го носел.

В Китай всички статуи на войници около гроба на император Ши Хуанг Ти са с парче плат около врата, което се смята за прародителя на съвременната вратовръзка.

В Римската империя мъжете също носели връзки, които много приличали на съвременните модели.

Истинското настъпление на вратовръзките в Европа станало през XVII век. Вратовръзката се превърнала в истинска мания, когато Луи XIV забелязал ивицата плат, която хърватските войници носели около вратовете сиq и я намерил за много естетична.

Оттук и етимологичният корен на думата "вратовръзка" (на фр. "cravat") - от хърватската дума "Croatta".

През 1827 г. писателят Оноре дъо Балзак за пръв път въвел вратовръзката в литературата с трактата "Изкуството да се носи вратовръзка".

В него Балзак разкрил естетическите принципи за носене на вратовръзка. До XIX век европейските мъже носели вратовръзки с различни размери и стилове на завързване в съответствие с традициите на родната им страна.

Днес те биха изглеждали твърде странно. Популярните модели по това време носели белега на страната, от която произхождат - руски, американски, ирландски и италиански.

Освен това съществували стилове на завързване, които символизирали интересни теми като "Дипломация", "Лоялност", "Пътуване" и др.

Различните форми и начини на завързване били олицетворение на индивидуалността и социалния статус на мъжа, който ги носел. Това важи със същата сила и днес.

Вратовръзката приела по-проста и универсална форма през XIX век. Било прието тя да се увива само един път около врата и да се завързва на възел.

Между 1890 и 1900 г. вратовръзките имали бели, сини, червени, жълти и зелени райета на черен фон.

След Първата световна война черният фон бил заменен с по-живи цветове, които се смятат за класически и до днес.

Съвременните вратовръзки съществуват в сегашната си форма от 1924 г.

Тогава Джеси Ленгсдорф от Ню Йорк скроил плат за вратовръзки на верев под ъгъл 45 градуса, а самата вратовръзка разделил на три отделни части, които след това били зашивани.

БодлерТой патентовал това нововъведение и по-късно продал своето откритие по целия свят.

Истински съвременен художник е този, който успява да покаже епичната страна на всекидневния живот и да разкрие колко поетични сме ние, дори в избора си на вратовръзки, казва Бодлер в началото на XX век.

Вратовръзката, която предавала множество психологични и социални послания, вече се била превърнала в обект на изкуството и отразявала мирогледа на някои артистични движения.

От нея се заинтересували футуристите, а после и сюрреалистите. Първите интерпретирали вратовръзката, като създали анти-вратовръзка, направена от твърд, лъскав метал.

Сюрреалистите пък започнали да изобразяват върху вратовръзката всякакви теми - от сънищата до всекидневния живот.

Началото на XX век бил период, когато жените започнали да придобиват все повече свобода и за заклетите феминистки вратовръзката била една от крепостите на мъжкия свят, която трябвало да бъде завладяна - не толкова като аксесоар или украшение, а като символ на мъжествеността.

Втората световна война донесла нови алтернативи за материите, използвани за вратовръзки.

Традиционната коприна била заменена от изкуствена коприна. Тази алтернатива доказала, че материята не можела да бъде единственият критерий за качеството на вратовръзките.

Феминизмът не бил единственото социално движение, в което се намесили вратовръзките.

Във Франция през 1968 г. разбунтувани работници изгаряли вратовръзки по време на улични протести.

Това не довело до промяна в навиците на мъжете, но движението на света напред се отразило и на вратовръзките.

В днешно време Пийт Дохърти е един от най-отявлените почитатели на тесните вратовръзки70-те и 80-те години донесли нови тенденции. Върху вече по-широките вратовръзки се появили по-женствени мотиви, точки, фантастични десени, които създавали илюзията за триизмерност.

Една от най-интересните новости бил т.нар. "попарт подход", в който се използвали специални техники за щамповане.

За първи път се появил и отпечатан върху вратовръзка образйт на Мерилин Монро.

През 80-те широките вратовръзки от 70-те били заменени с тесни. На преден план излезли богатите класически мотиви от източните култури.

www.netinfo.bg

А това е сайт ,на който са показани основните възли на вратовръзки Публикувано изображение
0

#4 Потребителят е офлайн   nighty 

 • kaldata приятел
 • PipPipPipPipPip
 • Виж блога
 • Група: Потребители
 • Мнения: 918
 • Регистрация: 24 мар 2004
 • Пол:Мъжки
 • Град:Резерват "Северозапад"

Публикувано 27 октомври 2007 - 09:14

Не че го четох подробно (аз съм от Резервата и си ги знам тия работи ;-)), но не видях нищо за чорапите :-) Направо се побърквам като видя някой с бели чорапи, тъмен костюм и тъмни обувки. Издокарал се е като мангал на сватба :-)
0

#5 Потребителят е офлайн   shanna 

 • Born to be Wild
 • PipPipPipPipPipPip
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1394
 • Регистрация: 14 авг 2006
 • Пол:Женски
 • Град:West Side Story

Публикувано 27 октомври 2007 - 09:29

Браво за темата!
Ето нещо, което също може да е полезно - Тест: Доколко сте запознати с бизнес етикета?

1. Баджът с името се закачва на:
a. Левия ревер
б. Десния ревер
в. Няма значение

2. Ако мобилният ви телефон звънне по време на делови разговор, вие трябва:
a. Да се извините и да отговорите на обаждането
б. Да игнорирате позвъняването - имате гласова поща
в. Да сте изключил телефона си преди срещата

3. Запознавате двама души - мениджъра на фирма клиент и вицепрезидента на вашата фирма. Кой на кого ще представите?
a. Мениджърът на вашия вицепрезидент
б. Вицепрезидентът на мениджъра
в. Няма значение кой на кого, важното е да ги запознаете

4. Каните клиент на делова вечеря. Кой трябва да избере ресторанта?
a. Домакинът избира ресторанта
б. Питате клиента къде предпочита да отидете
в. Заедно избирате ресторант

5. Кога се обръщате към някого с малкото му име?
a. Когато и той се обръща към мен с малко име
б. Веднага - това демонстрира готовност за неформално общуване
в. Никога преди изрично да ми е разрешено

6. Вие (мъж) и вашата асистентка (жена) стигате входната врата на сградата, в която отивате на среща. Кой отваря вратата?
a. Вие й отваряте вратата, защото сте възпитан джентълмен, а тя е дама
б. Тя ви отваря вратата, защото сте неин началник
в. Отваря този, който пръв стигне до вратата

7. По невнимание изцапвате дрехите на ваш партньор, с когото сте на обяд. Как постъпвате?
a. Извинявате се, взимате собствената си салфетка и му помагате да почисти дрехите си
б. Извинявате се за несръчността и се отмествате, за да не се изцапате и вие
в. Извинявате се и предлагате да платите химическото чистене на дрехите

8. Вие сте жена и заемате висок пост във фирмата. Седнали сте във фоайето и разговаряте с колеги. Новоназначен служител, също с висок пост, идва към вас, за да ви се представи. Вие:
a. Ставате, подавате ръка, представяте се и представяте колегите си
б. Седите, подавате ръка, представяте се и представяте колегите си
в. Седите и подавате ръка

9. Ако в един ден сте поканени на няколко мероприятия, приемливо ли е да се "покажете" за малко на всички?
a. Не, явяване за малко е невъзпитано
б. Да, но останете поне 15-20 минути и, ако имате връхна дреха, непременно я свалете
в. Не, изберете само едно мероприятие, на което да отидете, а на другите помолете да бъдете извинени

10. Къде се слага чинията за салата или за хляб на официална вечеря?
a. Вдясно от чинията за основно ястие
б. Вляво от чинията за основно ястие
в. По средата над чинията за основно ястие

11. За пръв път сте в офиса на ваш партньор и на бюрото му виждате снимка на деца, които изглеждат на годините на вашите. Започвате "кратък разговор" за децата. Правилно ли е?
a. Да, защото всеки обича децата си.
б. Не. Личните теми не са подходящи за въведение в делови разговор.
в. Да, защото така завързвате непринуден разговор.

12. Група мъже и жени - мъж и жена от вашата фирма и мъж и жена от фирмата на ваши клиенти, пътуват в асансьора. Кой трябва да излезе пръв, когато асансьорът спре?
a. Първо жените
б. Няма значение
в. Този, който е най-близо до вратата

13. Разговорът е за политика. Вие не сте съвсем запознат с последните новини, но имате мнение за кмета на града. Подходящ ли е моментът да споделите мнението си и да разберете мнението на другите?
a. Разбира се, хубаво е човек да изразява мнението си
б. Изчаквате да чуете първо другите мнения, след това казвате и вашето
в. Избягвате да давате мнението си в разговори за политика

14. Как ще запознаете съпругата си с вашия изпълнителен директор?
a. Г-н Иванов, запознайте се със съпругата ми Мая Цекова
б. Мая, това е моят шеф Петър Иванов
в. Мая, запознай се с г-н Иванов. Той е нашият изпълнителен директор

15. На коктейл сте и не виждате познати сред гостите, които разговарят на групи. Домакинът, който може да ви представи, не е наблизо. Как постъпвате?
a. Заставате встрани и чакате да ви заговорят
б. Представяте се, започвате неангажиращ разговор по гореща политическа тема и раздавате визитните си картички
в. Заслушвате се в разговор на група гости и при удобен момент се представяте, за да се запознаете

16. Необходимо ли е да се изпрати благодарствено писмо след делова вечеря, на която сте бил поканен?
a. Обаждането по телефона на следващия ден е достатъчно
б. Изпращане на имейл е абсолютно достатъчно
в. Благодарствените думи в края на вечерята са достатъчни

17. Кой пръв подава ръка при ръкуване в делова среда?

a. Жената - мъжът трябва винаги да изчака жената първа да подаде ръка
б. По-високопоставеният по възраст или по ранг
в. Няма значение

18. Когато отидете на коктейл, трябва ли да поздравите първо домакина, преди да разговаряте с другите гости?
a. Да
б. Не

19. Представяте двама души един на друг, но внезапно забравяте името на втория. Какво ще направите?
a. Извинявате се тактично и отново питате за името на човека, чието име сте забравили
б. Оставяте двамата да се представят един на друг.
в. Представяте ги с длъжностите, които заемат, без да казвате имената им. Те сами ще си ги кажат по време на разговора

20. Представят ви на непознат. За да започнете "светски" разговор, можете ли да го заговорите за:
a. Предстоящите президентски избори
б. Най-новите лекарства за намаляване на холестерол, за които наскоро сте прочели в интернет
в. Ограниченията за пушачи-непушачи, въведени в България
г. Последния концерт, който сте посетили.

И отговорите:
1. б
2. в
3. б
4. а
5. в
6. в
7. в
8. a
9. в
10. б
11. б
12. в
13. в
14. a
15. в
16. a
17. в
18. б
19. а
20. г

Karieri.bg
I'll never be the same, if we ever meet again
0

#6 Потребителят е офлайн   stanley56 

 • Hard As A Rock
 • Виж блога
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 2278
 • Регистрация: 19 яну 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:Zion

Публикувано 27 октомври 2007 - 15:03

ЕТИКЕТ И ПРОТОКОЛ В ОБЩЕСТВОТО

Основният закон при общуването:

- бъдете тактични и естествени

- съобразявайте се с другия, бъдете готови да помогнете

- бъдерте стабилен и точен

- по-малко формалности, повече такт

Поздрави и срещи

В обикновения живот пръв поздравява този, който за пръв път забележи другия. Но!

- в служебните отношения по-нискостоящият в служебната йерархия поздравява пръв

- щом влизате в някакво помещение или излизате от него, винаги поздравявайте първи – това е в сила както за дамите, така и за господата

- можете да очаквате да бъдете поздравен само ако сте дали възможност на отсрещния човек да ви поздрави – тоест, като го гледате в очите.

- Когато ваш познат съпровожда някакви непознати, ще поздравите цялата група

Ръкостискане

- при среща между мъж и жена мъжът изчаква дамата да подаде ръка

- при среща между по-млад и по-стар по-младият изчаква да му подадат ръка

- когато се срещнат две двойки, първо се ръкуват дамите, след това мъжете с дамите, а най-сетне се ръкуват мъжете

- редно е да се ръкуваме с колегите, когато заминаваме в отпуск

- редно е да подадем ръка на колега, който е отсъствал дълго по болест и идва за пръв път на работа

- вече не е задължително да свалята ръкавиците си на улицата, когато се ръкувате. Единственото изключение е при ръкостискане с по-възрастни хора

- обичайно е да има ръкостискане между гостите и техните домакини, което може да бъде съпроводено с леко кимване или поклон от страна на мъжа

- ръцете остават една в друга докато човек изрече поздрава си

- особено сърдечен поздрав е с две ръце – двамата се здрависват, а единият слага допълнително лявата си ръка върху хванатите ръце

Целуване на ръка

- за да целуне ръка на дамата, кавалерът се навежда над ръката й, доближава устни до нея, но без да я докосва.

Сваляне на шапка

- свалянето на шапка при поздрав си остава жест на вежливост. Но!

- Позволено е когато се срещат мъже, да се поздравят с леко докосване на шапката, без да я свалят

- При среща с дама се сваля шапка

- Вътре в стаята шапката и кепето се свалят

- В големи обществени помещения всеки може да постъпи както намери за добре

- За поздрав се сваля само мека шапка

- Жените не са длъжни да свалят шапки при никакви обстоятелства

Госпожице, госпожо или многоуважаема госпожо?

- ако една жена желае да я наричате “госпожице”, тя ще си каже. До тогава би следвало да останете при общоприетото “госпожо”

- не е редно да питате една жена за семейното и положение. Това могат да правят само властите.

- “Милостива госпожо” носи игрив нюанс

- “Уважаема госпожо” ви дава прекрасната възможност да се избавите от неудобството, че не помните името.

Запознаване и представяне

- винаги, когато се срещнем с познати, които са с непознати, трябва да се запознаем.

Когато представяме:

- при дамите изричаме първо името на мъжа

- при по-възрастни изричаме името на по-младия

- домакините представят и запознават гостите, които не се познават

- произнасяме имената ясно и разбираемо

- за да име отправна точка за разговор, добре е при запознаването да споменем титла, професия или някаква родствена връзка

- при по-млади хора можем да споменем само малкото име

- ако младите хора са поизрастнали, слагаме пред името им “господин” или “госпожица”

- при запознаване на семейни двойки най-напред се казва името , а след това “посредникът” прибавя малко допълнителна информация

- ако не сте чули името, питайте веднага

- при запознаване на гости, които вече са насядали, и гости, които сега влизат, мъжете стават, независимо дали новодошлите са мъж, жена или двойка. Остават седнали само дамите и много възрастните хора.

Когато се представяме сами:

Когато се представя сам, мъжът…

- казва името си – или само фамилията, или само малкото си име. За учтивост може да добави “Позволете да се представя”, но не е задължително

- никога не слага пред името си “господин”
Когато се представя сама, жената…

- може да се представи с уводна формула

- може да се представи само с името или презимето си

- и в двете версии може да прибави “госпожа”

При семейна двойка…

- Единият поема представянето, като първо се представя сам, а след това добавя: а това е съпругата/ съпругът ми …

- При несемейна двойка те сами трябва да решат дали ше се представят като постоянна двойка, като мъжът казва: “Това е приятелката ми, госпожа…”, а сетне каже собственото си име.

Езикът на тялото


- ако вашият събеседник ви слуша кръстосал крака, ръце или дори леко извърнал глава, то той държи на по-голяма дистанция или не прояваява особено голям интерес към онова, което му казвате

- когато вървите или стоите, гърбът ви трябва да бъде изправен

- мъжът може да стои с поразкрачени крака

- недопустимо е мъжът да стои с ръце на хълбоците

- когато седи, коленете на дамата трябва да са доближени едно до друго

- допустимо е седенето с кръстосани крака, но никога така, че глезенът или стъпалото на единия крак да са върху коляното на другия

- недопустимо е седенето с изпънати крака, при което са кръстосани само стъпалата

- мъжът може да държи ръката си свободно отпусната в джоба на панталона

- жената може да пъхне леко ръката си ж джоба на мантото, роклята или панталона

- неприемливо е да пъхнете дълбоко в джобовете си двете си ръце

- при среща и запознанство ръцете нямат място в джобовете

- при кашлица към устата се поднася кърпичка

- при пристъп на кашлица е най-добре да се излезе навън

- на обществено място, когато някой кихне, не се иска извинение, нито се казва “наздраве”

Как да разговаряме?

- говорете ясно

- ако само вие разбирате какво говори детето, трябва да потърсите помощ от логопед

- премерете точно мимиките и жестовете

- избягвайте диалекта

- ако не знаете значението на някоя чужда дума , питайте

- поддържайте разговора чрез въпроси за хоби, пътувания и др.

- Бъдете добър слушател

- Пускането на телевизор или на силна музика е фатално за разговора

- Един добър виц може да оживи разговора, но поредица от вицове са фатални за него

- По-добре без комплимент, отколкото с лош комплимент

- Не употребявайте натруфени и надути фрази

Покана в ресторант

- кавалерът държи на дамата вратата, но влязат ли, напред тръгва онзи, който е поканил

- канещият върви напред докато не го пресрещне управителят, на който казва името, на което е резервирана масата.

- Ако няма резервирана маса, канещият си избира онази, която хареса и която е свободна

- Преди да се настаните на масата, сваляте горната си дреха

- Когато групата е малка – 2 или 3 души, можете да се отправите направо към масата. След това кавалерът помага на дамата да съблече палтото си и го отнася на гардероба, където се съблича и той.

- Ако свалянето на палтата става още на гардероба, можете да си помагате взаимно – кавалерът на дамата, младата жена на по-възрастната

- Позволено е кавалерът да предостави на келнера да помогне на дамата

- Обикновено двама души сядат един срешу друг или на ъгъл, но не един до друг

- Обикновено кавалерът държи стола на дамата, но може да предостави това и на келнера

- При приближаване на дама до масата става само мъжът, който е определен да й кавалерства

- Когато делите маса с непознати хора, следва само кратко да поздравите

- Когато каните някой в ресторант следва да сте максимално точен

- Ако сте поканили дама, можете да я изчакате и пред ресторанта

- Докато чакате останалите, можете да си поръчате аперитив или някаква друга напитка, но не и да направите основната поръчка

- Не сте длъжни да си поръчате същото, което си е избрал домакинът, но не се хвърляите на най-скъпото, ако той не го е поръчал

- Келнерите подават пълните чинии от дясно и пак от дясно ще поемат празните пред вас.

Изключение: чинията за салата – горе от ляво, чинията за хляб – долу от ляво. Когато келнерът ви отсервира, не забравяйте да му благодарите.

- добрият тон изисква храненето да започне, когато всички поръчки са пристигнали

- отговорете на въпроса “Останаха ли господата доволни”

- ако имате причина да се оплачете, направете го любезно и дискретно. Рекламациите се правят веднага

- когато изпуснете прибор или салфетка, помолете келнерът да ви донесе нови

- трябва да уведомите келнерът сметката обща ли е или всеки ще плаща по отделно

- млади или близки хора могат да платят сметката общо, а после да си разделят разходите

- бакшиш се дава за нещо, което надхвърля рамките на доброто обслужване. Ако пътувате в други страни, най-добре се осведомете как стои там въпроса с бакшиша.

- Плаща този който е поканил

- Дамата може да плати своята сметка, ако се е споразумяла така с придружителя си.

- Можем да се договорим с келнера за това, че всеки от компанията ще плати своята сметка.

- Ако сметката ви съмнява, не изваждайте джобния си калкулатор, а се отдалечете с келнера

- Парите се слагат в чинията под салфетката или в сгънатата салфетка

- Ако сте решили да оставите бакшиш, достатъчно е да кажете “благодаря”

- Ако парите не са точно, но нямате намерение да оставяте толкова голям бакшиш, можете да си поискате рестото и след това можете да дадете сумата за бакшиш.

Заповядайте на масата

Кое как се яде


- можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия

- можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно

- не е прието да дробите супата с хляб

- от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци

- когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани

- когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма

- когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата

- докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук

- филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си. Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица

- не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него

- ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния

- малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията

- пържените яйца се ядат само с вилица

- варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб

- от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета

- ястия от смляно месо се режат само с вилица

- птици се ядат с нож и вилица

- ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти

- попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията

- в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето

- зеленчуците се натрошават с вилица

- кафето или чаят не се сърбат

- кафето и чаят не се духат, за да изстинат

- не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката

- лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата

- сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк

- петифури ядем с виличка за сладкиши

- преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица

- спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата

- пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица

- сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица

- мидите се ядат с ръце

- ябълките и крушите се нарязват

- портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка

- гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно

- грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част

- праскови и кайсии се ядат с прибори

- при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията

Най-често допусканите грешки при хранене

- ядете много бързо. Не дъвкате достатъчно а лапате. Това неминуемо води до лягане на масата. Устата ви търси лъжицата или вилицата, вместо да поднасяте хапките към устата си.

- След като посягате към чашата, оставяте ножа и вилицата на покривката. Запомнете: след като сте взели веднъж приборите в ръка те не трябва да докосват масата!

- Показалецът ви е твърде често твърде близо до острието на ножа

- Избърсвате със салфетка мазните си начервени устни. Щеше да е много по-добре, ако предварително бяхте попили червилото си. По време на хранене не е прието да си поправяте червилото

- Държите се неучтиво с персонала в ресторанта

Приборите за хранене


- ножът се държи с дясната ръка, вилицата – в лявата, като върхът им винаги трябва да се държи леко наклонен надолу, обикновено към центъра на чинията.

- Показалецът не бива да докосва гърбът на острието на ножа, нито да опира до зъбците на вилицата

- При положение, че по време на храненето настъпи някакво прекъсване, вашето положение е следното: китките на ръба на масата, приборите, почти хоризонтално, са насочени към средата на чинията връх

- Кръстосаните прибори върху празна чиния показват, че искате да ви се сервира още малко

- Прибори един до друг, с дръжки надясно и малко към тялото ви показват, че сте приключили с яденето

Напитките, това голямо изкуство

Виното


- чашата за вино се държи в тънката част на стъблото

- при наливане дръжте ръката си на височината на етикета, но без да го закривате

- след наливане завъртете бутилката леко на ляво, зада не накапете масата

- първата глътка от виното наливате винаги в собствената си чаша

- домакинът е длъжен да опита виното, за да се увери, че е добро

- но ако някой от гостите е голям познавач, може да преотстъпите правото на първата глътка на него

- чашите за вино по принцип се пълнят около 2/3

- чашите за червено вино се пълнят повече от колкото тези за бяло

- чашите за вино никога не се подават, а се оставят за да ви налеят или долеят

- изчаква се домакинът да вдигне наздравица. В нея участват дори тези, в чиято чаша има водичка или сок

- ако домакинът е пропуснал да предложи нещо безалкохолно, напълно допустимо е да го попитате

- при отваряне на виното тирбъшонът не бива да пробива тапата така, че да се показва отдолу

- келнерът налива първата глътка в чашата на онзи, който е поръчал. Той може да поиска друго вино, да се доохлади бутилката или нещо друго

- домакинът налива в собствената си чаша от всяка нова бутилка, след това се налива първо на почетния гост

- в по-тесен кръг домакинът налива първо чашите на дамите и сетне на мъжете

- при положение, че домакинята си няма домакин, тя може да се заеме сама с това, а може да помоли някой от мъжете да и асистира

Пушене, пушачи, непушачи…

- по време на хранене е недоустимо да се пуши

- дори паузата при сервиране между блюдата да е по-дълга, може да запалите само ако на масата няма непушачи

- недопустимо е да влезете със запалена цигара както в чужд дом, така и в чужд кабинет

- като домакини не сме длъжни да поднасяме на пушачите огънче

- ако сте решили да запалите, първо се оглеждате наляво и надясно – да видите дали около вас няма някой, на който да предложите огънче

- ако ще палите на някому цигара, дръжте огънчето достатъчно високо

- ако дамата срещу вас иска да запали, по-разумно е дискретно да подадете кибрита на най-близкия до нея кавалер

- ако в ресторанта на масата ви има непознати, вежливостта налага да запитате може ли да запалите

- ако сте непушач, няма да е неучтиво да помолите гостите ви да пушат на терасата или в градината, където, естествено, трябва да сте поставили пепелници

Изисканите обноски на масата

- домакинята пожелава добър апетит

- на официални вечери не се пожелава добър апетит

- домакинът приканва гостите да си досипят, но нито ги принуждава, нито им досипва

- щом сами сте си сложили нещо в чинията, трябва да го изядете. Не важи старото правило да се оставя по малко от всичко

- ако друг ви е сервирал, можете да оставите онова, с което не можете да се справите

- можете да откажете някакво ястие, като учтижо обясните защо

- не бива да употребявате подправки преди да сте опитали от ястието

- салфетката трябва да се разгърне и да се сложи в скута. Ако салфетката падне, помолете келнерът да ви донесе друга

- след употреба книжните салфетки се оставят до чинията, както и тези от лен

- преди поднасянето на кафето се вдигат празните чинии

- клечката за зъби се употребява дискретно, с ръка пред устата

- единствената козметична операция след хранене на масата е поправяне на червилото

- преди да вдигнете пост, почуквате с прибор по чашата, за да привлечете вниманието на останалите, след като ставате

- при официални случаи обикновено речта се произнася преди десерта

- не се говори с пълна уста

- разговорите на масата трябва да бъдат леки и приятни, така, че в тях да могат да участват всички

- пепелникът се използва само по предназначение

- станалите на масата произшествия се отминават с мълчание

Тя и той извън къщи

- в официални случаи кавалерът върви отляво на дамата

- във всички останали случаи имате право на избор или пък кавалерът върви от страната на опасността

- когато мъжът носи багаж, дамата върви от към страната на свободната му ръка

- при качване по стълби кавалерът върви до дамата, но на едно стъпало зад нея

- при слизане от стълби мъжът върви напред

- чадърът се носи от мъжа, а дамата има право да го хване под ръка независимо от отношенията им

- при качване в превозно средство най-напред се качва дамата, при слизане – слиза мъжът

- при влизане във въртяща се врата най-напред влиза кавалерът

Танцът – прекрасният език на тялото

- при по-малка компания кавалерът трябва да е запознат с дамата за да я покани

- при по-големи обществени събирания това не е необходимо, кавалерът може дори да не се представи

- на домашно парти е правилно да танцувате с домакинята веднага след като сте танцували с дамата, на която е отредено да кавалерствате

- в реда на нещата е да поканите една дама направо, разбира се, без да игнорирате придружителя. Искането на разрешение, което по-рано е ставало с поклон, сега може да загатва поклона – с любезна усмивка или леко кимване

- при смяна на партньорите на дансинга е нужен лек поклон или поне любезно кимване, когато отнемате партньорката или партньра по време на игра

- когато мъжът е с костюм, по време на танца сакото му трябва да е винаги закопчано

- не е речено, че жената не може да покани мъж на танц

- отказът от покана за танц не е трагедия. Съвсем естествено е мъжът да отговори: “Много слаб съм на ча-ча-ча. Мога ли да ви поканя за следващия валс?”

- абсолютно недопустимо е да продължавате да настоявате да танцува някой, който вече е отказал да танцува. След като не иска, сигурно си има причини.

Ние като туристи

Генералният секретариат на Европейската общност разработи десет златни правила как да се държим, когато сме в чужда страна. Ето как биха звучали те, отнесени към България:

- никога не забравяй, че в България ти си един от милионите, но в чужбина ти си “Българинът” и по думите и делата ти ще си съставят мнение за твоя народ

- не скривай, че си от българско потекло, но се постарай чужденците да останат приятно изненадани от този факт

- ако си въобразил, че в чужбина всичко е по-лошо отколкото в къщи, стой си в къщи!

- Когато пътуваш в други страни, запази мълчание, дай на страната възможност да ти говори. Колкото по-тихо се държиш, толкова по-добре ще я чуеш

- Обличай се така, че да не се набиваш на очи

- Пей само ако те помолят

- Не упорствай да търсиш превъзходство там, където чужденците те превъзхождат. Ако ти държиш първенството, сложи оръжие с усмивка. Така се печелят приятели

- На чужд език могат да се превеждат само имената на пороците и добродетелите. Самото им съдържание зависи от културата в съответната страна

- Опитай се да разбереш онова, което ти се вийда странно у другите народи. И ако не успееш, не бързай да ги съдиш

- В една чужда страна ти си ученик, не учител

Имаме само един шанс да създадем благоприятно първо впечатление за себе си


Автор: Георги Готев

Този пост е редактиран от stanley56: 21 януари 2009 - 22:11

Публикувано изображение
0

#7 Потребителят е офлайн   zdravko87 

 • Музикант и QUEEN фен
 • PipPipPipPipPipPip
 • Виж блога
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1035
 • Регистрация: 17 юли 2006
 • Пол:Мъжки
 • Град:Торонто

Публикувано 02 ноември 2007 - 02:29

Последният пост е много добър, имам само две неща да кажа:

- лицето Георги Готев да не си приписва авторството, защото текстът е от книгата "Добрите обноски", превод от немски;

- случайно някой да има линк към цялата книга
Труден за убеждаване до доказване на противното.
0

#8 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

 • просто луд
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 8629
 • Регистрация: 13 юли 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
 • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 02 ноември 2007 - 11:19

Виж мнениетоzdravko87 написа на 2.11.2007г. в 02:29ч. :

Последният пост е много добър, имам само две неща да кажа:

- лицето Георги Готев да не си приписва авторството, защото текстът е от книгата "Добрите обноски", превод от немски;

- случайно някой да има линк към цялата книга


Заповядай Публикувано изображение
0

#9 Потребителят е офлайн   Amadea 

 • the placebo of the masses
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: VIP Потребител
 • Мнения: 2851
 • Регистрация: 11 юли 2006
 • Пол:Женски
 • Град:New York City
 • Интереси:addicted to addictions

Публикувано 02 ноември 2007 - 14:04

Поздравление за прекрасната и полезна тема!
Трябва човек да знае тънкостите на етикета в обществото.

П.П: Брат ми ще го накарам да я прочете цялата тази тема - от А до Я! Публикувано изображение
0

#10 Потребителят е офлайн   azsx 

 • Потребител
 • PipPip
 • Виж блога
 • Група: Потребители
 • Мнения: 129
 • Регистрация: 29 яну 2007

Публикувано 07 април 2008 - 08:54

Виж мнениетоstanley56 написа на 27.10.2007г. в 15:03ч. :

- Кръстосаните прибори върху празна чиния показват, че искате да ви се сервира още малко


Явно прекалено дълго съм живял в заблуда.Добре възпитани хора ми бяха казали още когато бях много малък че кръстосаните прибори означават че клиентът е приключил с ястието и желае то да бъде отсервирано като също така показва че то не му е харесало.Прибори един до друг от друга страна показват че сте доволни от ястието.
Винаги съм се чудил дали това е така, понеже няма обучени сервитьори или поне те са рядкост.Чудих се до момента в който поставих приборите си един до друг в изискан ресторант и сервитьора отсервирвайки ми каза "Радвам се че ястието ви е харесало"

Въпроса ми е дали съм попаднал на друг заблуден човек като мен или тези неща значат и това?
0

#11 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

 • просто луд
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 8629
 • Регистрация: 13 юли 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
 • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 23 август 2008 - 19:01

Дори през лятото облеклото на служителите в големите компании е подчинено на строг регламент

Съблюдаването на правилата на деловия dress-code (стил на обличане) в офиса е най-лесният и евтин способ и приобщаване към корпоративните ценности на служителите, смятат шефовете на големите корпорации в света. Съществуват много аргументи против casual - свободния стил: служителят, работещ с клиенти, трябва да изглежда професионално. В дадения случай е важно това, как той гледа на работата си, а не неговите индивидуални наклонности.
Някои печеливши компании като Microsoft заявяват, че деловият dress-code изобщо не влияе на ръста на продажбите и благоприятния имидж на фирмата. Освен това много професионалисти се отказвали от предлаганата длъжност, ако този dress-code е подчинен на строг регламент. А той в големите западни компании обикновено е жесток и запълва няколко страници от трудовия договор.
Както е известно, висококачественото делово и удобно облекло не е евтино удоволствие, но пък е способ за изравняване на служителите. Всеки работник може да изглeжда на ниво.
Тази строгост, впрочем, често се компенсира с висока работна заплата и наличие на мощен климатик, позволяващ дори през лятото да се чувствате добре в костюм с дълги ръкави.
От отдел "Човешки ресурси" са единодушни, че dress-code е необходим атрибут за професионалиста и съветват: "Ако вашият шеф си позволява волност в гардероба, защо да не последвате примера му?! Само не бъдете първият в офиса, нарушил етикета!"
Това не означава, че на работа може облечете летяща шифонова рокля от Rochas или шорти ала Yamamoto. Ръководството на компанията не трябва да допуска клоунади. Но ширещата се максима на "мъже в черно" също е унила картина.
Офисният dress-code за мъжете е много по-удобен, отколкото за жените. Достатъчно е той да избере ризата и вратовръзката за летния костюм и е готов за съвещанието. Но да признаем, офисният регламент е тежко изпитание за дамите. Дизайнерите единодушно гласуват за спортно-елегантния стил с ярки жизнерадостни цветове, набори и дантели, докато деловата дама е принудена да изкара повече от 50 % от времето си в английски костюм с оттенък "книжна мишка".
"На вниманието на работещите жени. Моля, избягвайте да обличате на работа: съблазнителни рокли, мини, блузи с голямо деколте. Панталони с ниска талия. Подчертаващи фигурата поли, блузки и панталони. Всичко прозрачно." Именно такава инструкция получила 36-годишната адвокатка Максин Кели. Смятайки (и не без основание), че подобно отношение към женския гардероб е дискриминация, тя възразила и... била уволнена! Това е станало в Америка.
За огромно облекчение на българските мъже, а и техните съгражданки, у нас все още се опитваме да съвместим привлекателното с практичното. И още не сме захвърлили обувките на висок ток, за да ги заменим с гуменки или ниски обувки, по примера на американските колежки, които го правят, макар гуменките да изглеждат нелепо с костюм за 500 долара.
Освен това изборите не са повече от два:
1. Да се обличаме така, че да не ни уволнят!
В такъв случай в зависимост от добрата воля на ръководството може да си позволите да се появите в три-четвърти панталони, купени на разпродажба в Benetton. Главното, по мнението на американците, са чистите (не много дълги) нокти и коси, парфюм с леки цитрусови нотки. Добрият кариерист трябва да ухае на здрава амбиция.
2. Да се обличаме така, че да постигнем повече!
Заплата, длъжност, в повечето случаи тези понятия са свързани. Всекидневно ти сигнализираш за своята професионална ценност за компанията чрез избора на облекло. Помислете, че във всеки момент може да ви извика шефът. Нима искате да седнете на стола пред него във възкъса пола, дори да е от бутик на Sonia Rykiel. Изборът на дрехи за кариеристките е като увлекателна игра между класическия костюм и последните модни акценти.
За това вече се грижат и големите в модата. В положението на "офисните" дами влезе и Gianfranco Ferre. Класическият костюм - тесни панталони и вталено сако, добър за дами - ръководители на отдели, неработещи директно с клиенти.
Жената вамп, която по волята на съдбата има статус на бизнес дама, може да посегне към моделите на Gucci. Класически черен цвят, класическа дължина на полата - средата на коляното.
Все пак офисът далеч не е място за показване на последните модни тенденции. Chanel и Gucci не са предназначени за момичетата, които цял ден стоят пред компютъра. Много по-добре ще изглеждате в стилен жакет (шит по поръчка). Той ще ви добави необходимата нотка професионализъм. При това изобщо не е задължително за използвате черно-бяла гама.
Отлично ще ви стои и блейзер в стила на 50-те години (ретрото отдавна не е демоде, още повече на работа).
Лек, светъл цвят и екзотично бижу ще направят времето в офиса по-приятно през лятото. Изящна пола в по-ярък цвят може да замести успешно черната. А вместо бяла блуза опитайте нещо на малки капки или тънко райе.
"В последно време се наблюдава завръщане към деловия dress-code. И това е естествено, когато човек иска да изглежда истински професионалист", твърди дизайнерът Tom Ford, който също включи в колекцията си нещо и за деловата жена.
Видът на облечения в стилен костюм служител просто крещи: "Готов към за по-висок пост" - максимата на всички решили да пробият на Wall Street. Независимо от мнението, че брокерите на същата тази Wall Street ще изглеждат професионалисти дори и в затворническо райе.

автор : Антонина Станчева, в."Черно море"
0

#12 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

 • просто луд
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Глобални модератори
 • Мнения: 8629
 • Регистрация: 13 юли 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
 • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 06 септември 2008 - 23:01

Както знаете това е много важно, когато се запознавате с някой или го поздравявате –ръкостискането е от особено значение. Ще ви покажем някои трика, по които може да разберете какво мисли човекът срещу вас за вас и какво да му внушите при ръкостискане.


Когато ръкостискането е слабо тип „ умряла риба” –ръката се изсулва и не ви задържат дълго и ви подават едва пръстите на ръката, това значи, че човека срещу вас не е особено очарован от вашето запознаване или не се радва да ви види – в най-добрия случай изобщо не се интересува от вас. Не ви препоръчваме да поздравявате по този начин, дори и враговете си – това ръкостискане е и признак за слаб характер на човек, който бяга от проблемите и по-скоро би се скрил и пасувал при първата неприятност. Все пак имайте предвид, че човека отсреща може да е левак и просто да не може да ви „стисне” здраво.


Властният и уверен човек подава ръката си изправена и прихваща здраво ръката, като се опита да я раздруса. Този човек обича да командва и да се налага.Човек който хваща ръката ви стиска я здраво, задържа я повече от нормалното е от т.нар. „зависими хора” – или „лепки” -това са мъжете или жените които могат да ви звънят по сто пъти на ден и залепят ли се за вас да няма пускане. Когато някой стиска така ръката ви значи и че много ви харесва и дори има силно сексуално влечение към вас.
Комбинацията стискане и разтърсване на ръката означава, че човекът срещу вас ви харесва, има дори отношение към вас, но е властен и независим.


Човекът който хваща ръката ви –стиска я и бързо я пуска е тип „екстроверт” той се интересува от вас, както и от хората по принцип, но трудно задържа вниманието си.


Когато при здрависване другият обхване ръката ви с две ръце – това значи, че иска да се наложи над вас и ви демонстрира властта си. Ако и вие последвате примера му, то това значи че и вие не оставате по-назад. Все пак това ръкостискане се смята за позитивно – на силно взаимно приятелство.

За вас дами имаме няколко съвета. Никога не си подавайте ръката първа, особено на мъж-той трябва да ви я поиска.
Когато си подавате ръката тя трябва да се подаде като за целувка – пръстите да са надолу, а дланта на горе.

Грижете се за ръцете си – много лошо впечатление прави –мазолестата, твърда ръка.
Ноктите винаги правят впечатление, както на мъжете, така и на жените.
Добре е да слагате парфюм от вътрешната страна на китката, така когато се здрависвате (и парфюма ви е хубав) оставяте от него на човека с който се здрависвате.

източник
0

#13 Потребителят е онлайн   haidukpikaso 

 • Душа-камбана
 • PipPipPipPipPipPip
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 5932
 • Регистрация: 11 юни 2005
 • Пол:Женски
 • Град:София,15 етаж под звездите
 • Интереси:енигматика езотерика

Публикувано 06 септември 2008 - 23:18

Виж мнениетоTrichocephalus написа на 7.09.2008г. в 00:01ч. :

Когато при здрависване другият обхване ръката ви с две ръце – това значи, че иска да се наложи над вас и ви демонстрира властта си. Ако и вие последвате примера му, то това значи че и вие не оставате по-назад. Все пак това ръкостискане се смята за позитивно – на силно взаимно приятелство.

Това е моя шеф-властен и упорит
Но вече 12 години си стискаме така ръцете-и за Здравей,и за Довиждане
Ние преди всичко сме приятели-всеки звъни на другия-ако има житейски проблем,споделяме си всичко,целият ни екип е така

Щастлива съм
И благодаря на Бог,че ме срещна с него и с тях
Публикувано изображение
Ако искаш да разсмееш Господ,
кажи му че си имаш планове...

Публикувано изображение
0

#14 Потребителят е офлайн   vivilon 

 • Редовен потребител
 • PipPipPip
 • Виж блога
 • Група: Потребители
 • Мнения: 390
 • Регистрация: 26 яну 2008
 • Пол:Женски
 • Град:София

Публикувано 07 ноември 2008 - 20:34

Не бъдете естествени , това у нас се счита за минус , щото има много селяни,които са много изтънчени Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение :P
Всеки миг е още един шанс...да се усмихнеш
0

#15 Потребителят е офлайн   jackass 

 • Ташунко Сапа
 • PipPipPipPip
 • Виж блога
 • Виж галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 587
 • Регистрация: 12 авг 2005
 • Пол:Мъжки
 • Град:CH

Публикувано 12 януари 2009 - 16:37

не било прилично да се обръща гръб на някой ... а как да карам колата и да съм се обърнал към него
0

Сподели темата:


 • (2 Страници)
 • +
 • 1
 • 2
 • Нямате права да създавате теми
 • Нямате права да пишете в темата

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни